Bio-ethanol als oplossing voor stook-alert

Het RIVM geeft advies wanneer er beter niet op hout gestookt kan worden. Het zogenaamde stook-alert moet de overlast van houtkachels en vuurkorven doen afnemen.

Het mag ondertussen bekend zijn dat houtkachels en vuurkorven schadelijk zijn voor onze gezondheid door de uitstoot van rookgas en fijnstof. In steden waar milieuzones worden ingesteld begint nu ook het besef te komen dat deze types haarden uiteindelijk volledig verboden moeten worden.

In samenwerking met het KNMI zal het RIVM dagelijks een stook-alert afgeven, vergelijkbaar met een smog-alert. Indien het weer ongunstig is blijft de rook langer hangen en zal het stook-alert een hogere attentie krijgen.

Om het dumpen van houthaarden op de Nederlandse markt tegen te gaan heeft de overheid de strengere regels voor houtkachels die op 1 januari 2022 zouden ingaan vervroegd naar 1 januari 2020.

Hoewel een stap in de goede richting vindt de stichting Houtrook Vrij het stook-alert nog te vrijblijvend daar het stook-alert voorlopig enkel een advies is. Uiteindelijk is er een perfect alternatief, het stoken op bio-ethanol is volkomen schoon en veroorzaakt geen overlast.

Een bio-ethanol haard is een mooi voorbeeld hoe we in de toekomst veilig en schoon met open vuur in en om huis kunnen omgaan.

Bio ethanol wordt gewonnen uit organisch materiaal. Bio ethanol bestaat grotendeels uit alcohol (vaak tot 97%) en kent een volledig schone verbranding. Het branden van bio ethanol is zo goed als geurloos, slechts enkelen van ons merken iets op. In tegenstelling tot houtkachels gaat er geen warmte verloren door de schoorsteen, wel moet er rekening worden gehouden met een minimale ventilatie.

Op December 11, 2019