Terug

Diameter rookkanaal open haard?

Manuel

Ik ben voornemens om een open haard te plaatsen die op een dubbelwandig rookkanaal van 150 mm aangesloten dient te worden. Nu hoor ik tegenstrijdige berichten vwb de diameter. Sommigen zeggen dat dit geen probleem geeft vwb de trek en soms hoor ik dat het minimaal 175 mm moet zijn. Nu is mijn vraag of ik dit zonder problemen kan doen. De totale lengte van het rookkanaal is 7,5 mtr.


6 Antwoorden

Antwoord van Het SchouwSpel

Een hout gestookte openhaard moet worden aangesloten op een dubbelwandig rookkanaal met een inwendige diameter van 200mm. Mocht het stookgat klein zijn en het kanaal lang dan kan het zijn dat de diameter van het rookkanaal naar 175mm kan. ( stookgat 50cm x 50 cm, rookkanaal langer dan 9 meter ) Een rookkanaal met de diameter van 150 mm is geschikt voor een houtkachel of inzethaard maar niet open.


Antwoord van Manuel

Dank voor uw snelle reactie. Nu ben ik erg koppig en wil dan ook graag weten of dit echt niet kan omdat hij dan rook teruggeeft of dat het gaat om officiele richtlijnen. Het is niet mijn bedoeling om vervelend over tekomen hoor maar ben echt benieuwd of het afhangt van 2,5 cm.

Alvast dank. 


Antwoord van Het SchouwSpel

Kunt u aangeven wat voor maat stookgat u wilt en wat de lengte is van het rookkanaal vanaf het plafond tot aan buitendaks?

Het blijft altijd een theoretisch gegeven maar in principe werkt het niet.  


Antwoord van Manuel

Jazeker. Ik heb de maar van 55x65 in mijn gedachten en de pijp is vanaf het plafond 6,5 mtr. Zou bijvoorbeeld een trekkap (gek) eventueel kunnen helpen?

 

Alvast hartelijke dank voor uw genomen moeite om mijn vragen te beantwoorden. 


Antwoord van Het SchouwSpel

Volgens de theoretische berekening dient het rookkanaal een diameter te hebben van 175 mm. een rookkanaal van 150 mm is te klein.

U bent vrij om te proberen of het toch werkt. Het is belangrijk dat er voldoende zuurstof wordt aangebracht ( beluchting ) en eventueel kunt u stoken op een vuurkorf met aslade. Dit brengt het vuur omhoog ( dichter bij de verloopkap ) Succes! 


Antwoord van Manuel

Ontzettend bedankt voor uw reactie!